ФК МАЛИ КОРАК     FK MALI KORAK     FC SMALL STEP

  

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВЕНА ОПШТИНА ОГЛАЂЕНОВАЦ - ЕПАРХИЈА ВАЉЕВСКА

ВАСЕЉЕНСКО ПРВЕНСТВО У ТУЦАЊУ ВАСКРШЊИМ ЈАЈИМА "ТУЦИЈАДА"

ЗАВИЧАЈНО БРАТСТВО "МАЛИ КОРАК"

 

ПОЧЕТНА   О КЛУБУ   СПОНЗОРИ   УПРАВА   ИГРАЧИ   ТАБЕЛА   НОВОСТИ   ГАЛЕРИЈА


 

ФК МАЛИ КОРАК ОГЛАЂЕНОВАЦ

 

     Након пролећа које нам је свима остало у не тако лепом сећању, у малом подгорском селу Оглађеновцу, на дан Св. Прокопија 21. јула 1999. године основан је ФК Мали Корак (ФК МК). "Када је све стало, ми смо кренули", напоменуо је тада један од оснивача. Оснивачку скупштину чинили су чланови Српске православне црквене општине Оглађеновац (СПЦО Оглађеновац) и чланови Завичајног братства "Мали Корак" (ЗБ МК). Село Оглађеновац после тридесет година поново добија свој клуб. Подсећамо да је 1968. године у Оглађеновцу постојао ФК Борац који се након неколико година постојања угасио.

     Завичајно братсво по ком клуб добија своје име творевина је СПЦО Оглађеновац и представља заједницу људи који су након свог рођења, начињеног првог "малог" корака и одрастања, напустили свој завичај у потрази за бољим животом. Напустили да, али не и заборавили одакле су кренули што су и потврдили оснивањем братства чији је основни циљ - помоћ завичају и људима који живе у њему у сваком погледу.

     За првог председника клуба изабран је Милијан Васић, успешан бизнисмен који живи и ради у Београду, за првог спортског директора Драган Којић, такође успешан предузетник који живи и ради у Ваљеву, а за првог тренера новооснованог клуба Боривоје Максимовић, дугогодишњи угледни спортски радник Ваљева. Играчки кадар сачињавали су углавном млади људи из Оглађеновца, Ваљева и околних места.

     ФК МК је у прве три године свог постојања, обзиром да није имао свој стадион, као домаћин играо утакмице на стадионима ФК Младост из Ваљевске Каменице и ФК Котешица. После три дуге године "гостовања" на домаћем терену и огромног залагања тадашњег Управног одбора ФК МК (УО ФК МК) купљено је једно мање брдо у Оглађеновцу, које је након три дана даноноћног рада булдозериста постало равна површина. Село Оглађеновац по први пут у својој историји добија стадион, а ФК МК место на ком и данас игра своје утакмице као домаћин. Прва одиграна утакмица на овом стадиону имала је интернационални карактер јер је одиграна између ФК МК и групе младих туриста из Италије. Утакмица је завршена нерешеним резултатом 3 : 3.

     ФК МК и стадион у Оглађеновцу власништво су СПЦО Оглађеновац, што представља јединствен случај у Српској Православној Цркви и добар пример како треба да сарађују млади људи и црква.

     ФК МК спада у мали број спортских клубова у Србији који има своју редовно ажурирану интернет презентацију на којој сви обожаваоци клуба могу пратити дешавања у клубу, резултате, појачања, ма у ком месту на свету се налазили. УО ФК МК се одлучио за такав корак имајући у виду све већи удео интернета у домену информисања и рекламирања у данашње време.

 

                               

 

                     Стадион ФК МК у Оглађеновцу                                                       Организациона шема ФК МК

 

     По угледу на друге спортске клубове и у складу са својим Статутом, а у циљу што ефикаснијег функционисања, ФК МК је организован кроз неколико тела са својим јасно одређеним делатностима, обавезама, овлашћењима и одговорностима. Надзорни одбор је надзорни орган који врши контролу спровођења статута и других општих аката и одлука клуба, контролу материјалног и финансијског пословања клуба и његове стручне службе и надзор над радом Управног одбора. Клуб спонзора ФК МК чине појединци, предузећа, институције и пријатељи клуба који у складу са својим могућностима доприносе да ФК МК функционише што боље у сваком погледу. На крају сваке сезоне од Управног одбора ФК МК добијају извештаје о резултатима и утрошеним финансијским средствима, на основу којих доносе одлуку о даљем обиму сарадње и учешћу у Клубу спонзора. УО ФК МК је одговоран за организацију свих активности ФК МК као и кадровску политику. У циљу што бољег функционисања читавог клуба 2008. године донете су посебне одлуке и правила која су још увек на снази и која можете преузети овде. Иако је у питању аматерски клуб, ФК МК одликује висок ниво професионализма људи који својим ентузијазмом, вољом и љубављу према фудбалу годинама доприносе да ФК МК за разлику од других аматерских клубова и даље постоји.

     ФК МК је неколико пута проглашаван за најфер екипу у Општинском фудбалском савезу Ваљева. ФК МК је такође препознатљив по лепом понашању како на утакмицама тако и ван истих, у сарадњи са судијама, службеним лицима ОФС и другим клубовима. Овакав позитиван и крајње спортски однос према фудбалу као и свим другим учесницима представља само мотив више да УО ФК МК, играчи, спонзори и сви пријатељи клуба чврсто наставе даље са развојем клуба и фудбалске спортске активности у селу као и модернизацијом стадиона уз наду да ће им у томе помоћи и привредни фактори који су неопходни за истински сјај овог спорта, како у граду тако и у селу.

 

 

У Оглађеновцу                                                                                                                                          Драгољуб Гајић

Лето 2012. године                                                                                                              

 


info@malikorak.org.rs

 © 2007.  ФК Мали Корак Сва права задржана.                                                                                                                                                            design by drgajic