ЕПАРХИЈА ВАЉЕВСКА

АРХИЈЕРЕЈСКО НАМЕСНИШТВО ПОДГОРСКО

ТУЦИЈАДА

ПОЧЕТНА НОВОСТИ ЦРКВЕНА ОПШТИНА СЕЛО ОГЛАЂЕНОВАЦ ТУЦИЈАДА БОЖИЋ " МАЛИ КОРАК " ФУДБАЛСКИ КЛУБ МИНЕРАЛНА ВОДА ЈАУТИНА

ДОБРО ДОШЛИ НА ЗВАНИЧНИ САЈТ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ ОГЛАЂЕНОВАЦ

 

ПРЕТХОДНА
ПРАВИЛНИК
СПОНЗОРИ
ПОБЕДНИЦИ
ГАЛЕРИЈА

 

horizontal rule

ВАСЕЉЕНСКО ПРВЕНСТВО - ТУЦИЈАДА НА БАЛКАНУ

 

     Почетком двадесетог века у Оглађеновцу је пронађено извориште киселе воде покрај Оглађеновачке реке. На изворишту се окупљао народ свакодневно, а највише празницима. На највећи хришћански празник, Васкрс, заживео је народни вашар. Тога дана поред народног весеља народ је организовао такмичење у туцању васкршњим јајима. И дан данас се прича о томе ко је био највише пута победник и ко је знао да изабере јаје са тврдом љуском. У последњих тридесет година како су народни вашари престали, престало је да се одржава и ово лепо такмичење. О овом надметању причало се с колена на колено и често се иницирало да се такмичење обнови.

     То је и учињено. Црквена општина Оглађеновац је 1997. године одлучила да оживи ову традицију и назове је "ТУЦИЈАДА" . Један од разлога за оживљавање ове традиције је и да се Васкршњи празник учини што садржајнијим. Програм у Оглађеновцу на тај дан је, у краћим цртама, дат у наставку. Наиме, у рано јутро се врши Света литургија, након чега сви присутни верници улазе у црквену салу на васкршњу здравицу. Затим верници одлазе својим кућама како би са породицама прославили васкршњи празник. У поподневним часовима учесници Туцијаде долазе код цркве, пријављују се за такмичење после чега се такмичење и одржава. На Туцијади се поред надметања за најтврђе јаје одржава надметање за најбрже јаје (ношење јајета у кашчици коју држе зуби) и избор за најлепше нашарано васкршње јаје.

     Када је почело обновљено надметање 1997. године учествовало је 25 такмичара, а на деветој Туцијади одржаној 2005. године учествовало 145 такмичара свих узраста и навијача скоро дупло више. Народ је презадовољан наново оживљеном манифестацијом.

     Његово Преосвештенство Епископ шабачко - ваљевски Лаврентије присуствовао је петој Туцијади одржаној 2001. године када је иста проглашена за Европско првенство. Разлог за овај проглас је у томе што су се почели појављивати учесници из иностранства. Из околних градова Шапца, Коцељеве, Ваљева, Београда, Лајковца, Лазаревца, Осечине, Ковина учесници су почели долазити већ после друге Туцијаде. Од 2008. године Туцијада се одржава под новим именом - Васељенско првенство у туцању васкршњим јајима - Туцијада на Балкану - Оглађеновац.

     Последњих година освојено прво место на Туцијади се награђује телевизором са екраном од преко 60 центиметара захваљујући спонзорима који несебично из године у годину помажу одржавање ове манифестације.

     Пре неколико година учесници Туцијаде покрећу иницијативу да се подигне споменик јајету, чија висина не сме бити мања од просечне висине човека, најразумнијег бића на Земљи. За сада по правилнику Туцијаде, победник такмичења је дужан да своје победничко јаје разбије од црквена врата и поједе га пред осталим учесницима због регуларности читавог такмичења. Када споменик јајету буде постављен испред црквеног дома, на месту одржавања такмичења, победник ће своје јаје разбијати од спомен - јаје. Наиме, победник ће у проласку кроз учеснички шпалир хитати у сусрет спомен - јајету. Биће то сусрет победника Туцијаде чији мандат траје годину дана (од Васкрса до Васкрса) и спомен - јајета, вечитог победника Туцијаде и симбола Христовог Васкрсења. 

horizontal rule


 Чича-јаје маскота Туцијаде

    Победник дванаесте Туцијаде (лево)

 


Такмичење у ношењу јајета у кашичици

 

Додела диплома

 
Питања и коментаре везане за овај сајт слати на info@malikorak.org.rs.                                      
Последња измена 02.04.2014

Copyright drgajic 2006.

Сва права задржана.