ЕПАРХИЈА ВАЉЕВСКА

АРХИЈЕРЕЈСКО НАМЕСНИШТВО ПОДГОРСКО

" МАЛИ КОРАК "

ПОЧЕТНА НОВОСТИ ЦРКВЕНА ОПШТИНА СЕЛО ОГЛАЂЕНОВАЦ ТУЦИЈАДА БОЖИЋ " МАЛИ КОРАК " ФУДБАЛСКИ КЛУБ МИНЕРАЛНА ВОДА ЈАУТИНА

ДОБРО ДОШЛИ НА ЗВАНИЧНИ САЈТ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ ОГЛАЂЕНОВАЦ

 

ПРЕТХОДНА

 

horizontal rule

ЗАВИЧАЈНО БРАТСТВО  " МАЛИ КОРАК "

 

     Само име Мали Корак даје сећање свима онима који су у првим данима свога живота учинили мали корак у завичају или су га учинили преци а потомцима се родила љубав за завичајем.

     Завичајно братство Мали Корак је заједница чије је оснивање благословио Његово Преосвештенство Епископ шабачко - ваљевски Лаврентије. Епископ је почасни члан братства и председавајући када је присутан. Када епископ није присутан председавајући је надлежни свештеник, а уколико и свештеник није присутан председавајући је најстарији члан братства. Приликом оснивања братства и обраћања чланова братства Епископу Лаврентију за благослов, Епископ је том прилоком рекао: "Благосиљам и поздрављам оснивање овог братства уз молитве драгом Господу, да оно, под руководством надлежног свештеника убрзо дође до реализације својих племенитих циљева у религиозно-морално-културном препороду свога завичаја."

     Мали Корак је творевина Црквене општине Оглађеновац и свих оних који имају тежњу и љубав према завичају.

     Први и главни циљ је виђење, сусрет, размена мишљења, сећања људи из завичаја који су уједно и чланови завичајног братства а своје чланство потврђују повременим присуством у завичају.

     Други циљ је да сви учине према завичају у стасалим годинама стварања велики корак, њиме дају и реализују своје идеје чиме би завичај помогли у верско - просветном, научно - историјском и културно - образовном погледу.

     Претходно наведена два циља су нераздвојна и чине једну целину, а све преко горе наведеног одвело би Мали Корак у погрешном правцу.

     Предлог је да се сусрет завичајног братства зове завичајни сусрет и да се одржава једном годишње у градовима у којима завичајци живе. Такође, да се завичајни сусрет који ће се звати завичајни сабор одржава у завичају једном годишње на Васкрс са свима који у завичају већ живе.

     На свим сусретима се подразумева и присуство са породицама. На завичајне сусрете се може позвати пријатељ који би постао почасни члан братства.

     За завичајно братство су урађени штамбиљ печат и чланске карте.

 

Чланови  братства на завичајном сусрету у Београду

horizontal rule


Грб завичајног братства

 

 

Застава братства

 

 

 

 

 
Питања и коментаре везане за овај сајт слати на info@malikorak.org.rs.                                      
Последња измена 02.04.2014

Copyright drgajic 2006.

Сва права задржана.