ЕПАРХИЈА ВАЉЕВСКА

АРХИЈЕРЕЈСКО НАМЕСНИШТВО ПОДГОРСКО

БОЖИЋ

ПОЧЕТНА НОВОСТИ ЦРКВЕНА ОПШТИНА СЕЛО ОГЛАЂЕНОВАЦ ТУЦИЈАДА БОЖИЋ " МАЛИ КОРАК " ФУДБАЛСКИ КЛУБ МИНЕРАЛНА ВОДА ЈАУТИНА

ДОБРО ДОШЛИ НА ЗВАНИЧНИ САЈТ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ ОГЛАЂЕНОВАЦ

 

ПРЕТХОДНА

horizontal rule

БОЖИЋ У ОГЛАЂЕНОВЦУ

     Пре петнаест година верници оглађеновачке парохије дали су свој предлог да и црква има чесницу на Божић као што и сваки православни дом има чесницу. Црквени одбор је уважио овај предлог с тим да се за Божић припреми онолико чесница у мањем облику (колачића) колико има и верника. Опредељење за мале чеснице је уследило јер када се ломи велика чесница сви хоће да одломе што више да би нашли дукат тако да у том случају неко добије сасвим мали део чеснице.

     Од тада па до сада сваке године на Божић Црквена општина Оглађеновац припреми 200 малих чесница у које стави 3 - 5 новчића разних вредности, некад обичних а некад сребрних и златних. Новчиће већих вредности обично даривају цркви за чеснице верници који добијају принову у дому, тј. роди им се дете, унуче или праунуче.

     На крају Божићне литургије свештеник подели свим присутним верницима нафору, а затим прелије вином све чеснице певајучи Божићну песму  " Рождество Твоје Христе Боже наш ". Затим сви верници узму по једну чесницу, а на крају и свештеник. Када свештеник упути народу поздрав " Христос се роди " и народ одговори " Ваистину се роди " сви целивају чеснице и преломе их, а у којој нађу новчић носе га у свој дом и чувају за драгу успомену стављајући га сваке године у своју чесницу.

     После пронађених новчића свештеник позива све присутне у црквени дом на Божићну здравицу како би се честитало срећним добитницима. Божићни добитници у поподневним сатима позивају комшије и пријатеље на част.

     Поводом проналаска новчића у чесницама има и један интересантан догађај. Наиме, договорено је да док народ узима чеснице нико не сме да их преломи. Чеснице се ломе на речи " Христос се роди - Ваистину се роди ". Али, једне године један верник, који је међу првима узео чесницу из корпе, није могао да сачека већ је своју малу чесницу почео притискати прстима. Када је осетио под руком новчић почео се окретети по цркви да види да ли га неко посматра. Тиме је Борисав скренуо пажњу присутних око себе и када је разломио своју чесницу, угледао је сребрни новчић и брзо разломљену чесницу саставио док су му очи нагло засијале. Сви у цркви су приметили његову радост. Касније су га неки верници питали зашто није сачекао да сви узму своје чеснице, а Борисав је одговорио: " Ама људи моји, нисам могао да издржим и не разломим своју чесницу док сам под прстима осећао да је новчић баш у мојој чесници ".

horizontal rule

 
Питања и коментаре везане за овај сајт слати на info@malikorak.org.rs.                                      
Последња измена 02.04.2014

Copyright © drgajic 2006.

Сва права задржана.