ЕПАРХИЈА ВАЉЕВСКА

АРХИЈЕРЕЈСКО НАМЕСНИШТВО ПОДГОРСКО

ЈАУТИНА

ПОЧЕТНА НОВОСТИ ЦРКВЕНА ОПШТИНА СЕЛО ОГЛАЂЕНОВАЦ ТУЦИЈАДА БОЖИЋ " МАЛИ КОРАК " ФУДБАЛСКИ КЛУБ МИНЕРАЛНА ВОДА ЈАУТИНА

ДОБРО ДОШЛИ НА ЗВАНИЧНИ САЈТ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ ОГЛАЂЕНОВАЦ

 

ПРЕТХОДНА

horizontal rule

     ЈАУТИНА

 

     Брдо Јаутина припада брдском подручју Влашић. Јаутина се налази у горњем делу Голе Главе- oпштина Ваљево и граничи са селима: Оглађеновац, Г. Буковица, Рабас, Јошева и Дружетић. Највиши врх Влашића налази се на Јаућанском вису, звани Чот, висине 474 метра.

     Јаутина је богата шумом, пијаћом водом, поседује и извориште минералне воде као и топле воде која се испитива. Богата је ловачком дивљачи, разним врстама јестивих печурака и чистим ваздухом, што све доприноси здрављу човека. У скорије време Друштво младих  истраживача  из Чучуга вршиће истраживање у Јаутини.

     Засеоци Горња и Доња Јаутина су део села Голе Главе. Горња Јаутина припада оглађеновачкој парохији а Доња Јаутина припада памбуковачкој парохији.Мештани засеока Јаутине баве се воћарством , сточарством и малинарством као и мештани села Гола Глава, коме засеоци Јаутине припадају.

Извор Точак

 

2007. година - Година ПРВА

     На иницијативу верника засеока Горње Јаутине, последње Недеље у месецу августу, надлежни парох из Оглађеновца  освештао је извор у подножју Јаутине звани Крњин точак. Вредни Јаућани су уредили извор и околину око  извора а преко потока је урађен пешачки мостић. Треба рећи да овај извор даје 250 литара воде на један сат. Овде је температура у најврелијим данима године нижа за десет степени. Истог дана рађа се иницијатива да се излије бетонски каптажни базен за воду тако да  у великим несташицама воде , домаћинства могу точити воду у цистерне за своје потребе.

 

 

 

Пријатан празнични одмор под хладњаком у вреле летње дане код  Точка

 

2008. година - Година ДРУГА

 
     У овој години јаућани су одлучили да прошлогодишњу иницијативу о изградњи базена остваре. Тако су почетком месеца септембра почели набављати грађевински материјал за базен. Многи су градњу базена посматрали са неверицом јер нису веровали у остварење ове идеје али они који су се заложили својом вољом и физичком снагом успели су да га изграде. Највише је требало радити са лопатом и будаком јер је терен где се градио базен неприступачан тако да су машински радови били незамисливи. Каптажа овога базена износи 15 тона.У непосредној близини самога извора, уз сагласност његових сестара, постављена је мермерна плоча са натписом  и сликом прерано преминулог Радована-Рајка Митровића, јер се на његовој имовини налази овај извор. Са друге стране извора стоји натпис Рајков точак Крајем месеца септембра у недељу надлежни свештеник је извршио свећење водице на извору уз још веће присуство народа него прошле године. Овога дана присутни су предложили да се убудуће окупљање код извора сваке године одржава у недељу пред Илиндан.

 

Свети Илија

 

Коришћење воде у несташици

 

2009 година - Година ТРЕЋА

 

    Каптажни базен се по изградњи показао јако потребан јер се из њега могло наточити воде у цистерне за време летњих несташица и прошле а и ове године.За ову годину је предвиђено да се уради камена подзида око извора како се неби отискивала земља на базен и на простор око базена који је неопходан за народно окупљање.

     Камен за подзиду обезбедио је Љубивоје-Љуба Митровић. Вредни јаућани су се заложили и озидали подзиду око извора у много кратком року.Пошто је ове године Свети Илија пао у Недељу онда је договорено да се тога дана одржи молитва код точка а окупљање по подне прогласи за манифестацију  јер је почео долазити народ и из околних села па и из градова широм Србије. Негде око 11 часова на извор су стигли прота Гроздан парох оглађеновачки и прота Душан парох бабинолучки.После одржане молитве код извора ловци из Ловне јединице Гола Глава који припадају Ловачком удружењу Браћа Недић из Ваљева одржали су такмичење у гађању глинених голубова. Већ од прве године у оближњој њиви се поставља шатра за пријем гостију под којом се обавља братска трпеза. Ловци су од самог почетка окупљања на точку почели припремати надалеко чувени специјалитет,ловачки гулаш. Сваке године присутни народ забавља изворна народна музика која свира и пева без разгласа. Планинарско друштво Маглеш из Ваљева ове године посетило је овај извор.

 

Мостић преко потока до извора

 

2010 година - ГОДИНА ЧЕТВРТА

 

     Све до сада што је урађено на извору и око извора било је неопходно. Али је највећи проблем када некога посетиоца на извору затекне кишно време па се нема нигде склонити. Зато је одлучено да се ове године над базеном изгради хладњак. У месецу јуну и јулу започета је градња хладњака површине 30 метара квадратних.Хладњак је завршен средином јула а окупљање код точка је заказано у Недељу пред Илиндан, првога августа. Може се рећи да нема нигде пријатнијег места за одмор када су највеће летње врућине као што је на базену испод хладњака. Ове године се окупило доста народа а многи посетиоци траже, поред ловачких, још више садржаја за догодине. Предложено је да ова манифестација има своје име и да се за следећу годину о томе размишља.Скуп је почео у 11 часова а завршен је у сумрак.

 

Хладњак над базеном

 

2011 година - ГОДИНА ПЕТА

 

На Ивањдан 7. јула

 

     На овај празник сазван је састанак свих домаћина засеока Горња Јаутина испод хладањака на базену,поред точка.На састанку су отворене следеће теме:

 

1.Да се на предстојећој манифестацији (Недеља 31јула) код точка ангажује Атлетски клуб Металац из Ваљева, ради организовања атлетских дисциплина.

2.Да се размишља о томе да се овој манифестацији да име, јер свака манифестација има име на пример: Тешњарске вечери-Ваљево, Дан малина-Бранковина, Дан купина-Ставе,Дан шљива-Осечина, Туцијада-Оглађеновац. Зато треба и ова манифестација да има своје име.Ако то не може да се реши ове године онда за следећу да се реши обавезно.

3. Разговарано је о томе како да се извор-точак зове.Једни су за стари назив-Крњин точак, јер се тако  од памтивека звао. Други су за нови назив- Рајков точак, јер је извор на његовој имовини. Трећи предлажу да се зове- Јаућански точак, јер је Јаутина шири појам. Четврти део мештана га већ сада зове само-Точак, јер је то најкраћи назив.А највећи, пети део посетилаца са стране ова тема око имена извора не занима, већ само желе да се овде пријатно осећају и лепо проведу празницима и у слободно време.

4. Договорено је да се изнад самог извора, до 31 јула, изгради мала надстрешица како неби вода и снег закисивали у извор.

5.Састављено је руководство које руководи пропагандом и програмом које ће се звати „Одбор за промоцију Јаутине“. У том руководству су из сваког дома засеока Горње Јаутине по један члан домаћинства.Улогу вршиоца дужности председника прихватио је на годину дана надлежни парох а то је само прелазно решење до догодине.

6.Упућена је захвалност свим медијским кућама који дају допринос за промоцију овог извора у Јаутини као и донаторима великим и малим, који помажу ову манифестацију.

7.За светитеља заштитника ове манифестације предложено је да буде Свети пророк Илија, а манифестација ће се сваке године одржавати у Недељу пред Илиндан.

 

Недеља  31.  јул

 

     За овај дан је све спремно још пре два дана. Покошен је простор око хладњака,уређене обале и њиве на којима се окупља народ. ЈКП Видрак из Ваљева је обезбедило 2 контејнера за бацање смећа. Тракама је обезбећен паркинг простор. У непосредној близини извора подигнута је шатра коју сваке године даје на услугу   кафеџија Барат из Јошеве. Нешто пре 12 часова на извор су стигли прота Душан Патијаревић парох бранковински, архијерејски намесник колубарски Саша Тимотић, вероучитељ средње пољопривредне школе из Ваљева професор Стојан Јаковљевић

и прота Гроздан Гајић парох оглађеновачки.

     После освештане водице народу је подељна нафора донешена из цркве. Затим су ловци имали такмичење у ловачком стрељаштву. Негде око 13 часова председник Атлетског клуба Металац из Ваљева, Владимир Марковић-Хари дао је знак пиштаљком и мегафоном да најмлађи учесници у трчању могу да стартују. У бацању камена с рамена је учествовало 19 такмичара. На камену пише крупним словима „Тара“ јер је камен донешен из реке Таре. Камен је највише бацио протонамесник  Саша Тимотић, негде око 11,5 метара. У вучи конопца било је повуци- потегни између јаућанаца с једне стране и оглађеновчана,буковчана и ваљеваца са друге стране. Победили су једва ови други са 2:1. А било је одупирања у обалу и од једних и од других.

     На завршетку ових дисциплина победницима су подељене медаље,пехари и дипломе а донаторима ове манифестације-захвалнице. На крају програма домаћини из Горње Јаутине позвали су госте на свечани ручак под хладњак и под шатор где их је забављала народна музика са репортоаром старих народних песама. Пред само вече народ се разишао. По мишљењу присутних никада веће присуство народа на овом извору није било.    

 

2012 година - ГОДИНА ШЕСТА

 

 

     Прошла је година дана од како трају предлози да ли да се манифестација одржава у Недељу пред Илиндан или у Недељу по Илиндану и дошло се до тога да се манифестација одржава у Недељу по Илиндану. Разлог је тај зато што се у Недељу пред Илиндан одржава на Ставама манифестација Дан Купина па да се испуне жеље посетиоца  манифестације и на Ставама и у Јаутини како би присуствовали на оба места.

     И ове године је одржан састанак код Точка на Ивањдан и договорено да се озида испод базена још једна подзида са којом би се обезбедио већи простор за госте на манифестацији. Предвиђено је да се поред  базена прошири и избетонира простор  што такође даје могућност да се што више народа смести око извора. А разлог је тај јер је у летњим жегама најпријатније бити близу извора.

     Све што је договорено на Ивањдан то је и остварено до 5. августа када се одржала манифестација „Илиндански дани“ којој још није утврђено име али ће се и то за годину две дана решити. Разлог је тај што мештани захтевају да се у називу манифестације помиње и  Јаутина. Важно је напоменти да све што је рађено  око извора, да  су  Јаућани  урадили  сопственим  средствима. Ове године је и поправљен пут до извора.

     Већ око  11 часова народ се почео окупљати а око 12 часова дошли су свештеници из  Бранковине, Мионице, Памбуковице, и Оглађеновца  који су освештали воду са извора ТОЧАК и покропили народ водом. После овога наступио је атлетски програм за децу. А за одрасле надвлачење конопца и бацање камена с рамена. Свим победницима су уручене дипломе и медаље. По завршетку овога програма домаћини из Јаутине су позвали све присутне на братску трпезу љубави коју су припремили. После овога је настало народно весеље до самога вечера. Ова манифестација је интересантна зато што траје само док траје дан - Божије светло. А кад се приближи вече домаћини из Јаутине проглашавају крај манифестације.

     Дакле по мишљењу присутних ова манифестација ће остварити још већи успех само ако се да пажња сваком госту који тога дана дође. Гост мора да осети да манифестација припада и њему, и тек тада се може рећи да је манифестација успела. А организатори се надају да су у томе успели јер је програм усмерен баш у том циљу.

 

Паркинг за посетиоце

 

Архијерејски намесник колубарски, протојереј Саша Тимотић брани прошлогодишњу титулу првака у бацању камена са рамена

 

horizontal rule

 
Питања и коментаре везане за овај сајт слати на info@malikorak.org.rs.                                      
Последња измена 02.04.2014

Copyright © drgajic 2006.

Сва права задржана.