ЕПАРХИЈА ВАЉЕВСКА

АРХИЈЕРЕЈСКО НАМЕСНИШТВО ПОДГОРСКО

МИНЕРАЛНА ВОДА

ПОЧЕТНА НОВОСТИ ЦРКВЕНА ОПШТИНА СЕЛО ОГЛАЂЕНОВАЦ ТУЦИЈАДА БОЖИЋ " МАЛИ КОРАК " ФУДБАЛСКИ КЛУБ МИНЕРАЛНА ВОДА ЈАУТИНА

ДОБРО ДОШЛИ НА ЗВАНИЧНИ САЈТ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ ОГЛАЂЕНОВАЦ

 

ПРЕТХОДНА
ХЕМИЈСКИ САСТАВ

 

horizontal rule

МИНЕРАЛНА ВОДА ОГЛАЂЕНОВАЦ

     Село Оглађеновац спада у једнo од врло ретких места у Србији које има извориште минералне воде. Гејзир у овом селу, који са 450 метара дубине сваких 50 минута у ерупцији избаци преко 250 литара воде, из године у годину посећује све више грађана из Колубарског округа али и из целе Србије. Због тврдњи да успешно лечи костобољу, помаже раду желуца и чишћењу коже, поред директног захватања на извору, грађани је у разним посудама односе кући ради продужетка терапије.

     За разлику од многих земаља света, у Србији је вода дуго третирана као потрошно, а не национално добро. Због тога данас готово сваког месеца у неком граду избије епидемија због загађености водовода, а све је већи број људи који пију флаширану воду. С обзиром да у Србији постоји неколико десетина врло квалитетних појава подземних вода које су погодне за флаширање, међу њима је и поменути извор, нема бојазни да ћемо имати проблем са несташицом воде. Напротив, очекујемо да ћемо постати један од значајних извозника пијаће воде, али пре тога у изворе ове врсте треба улагати. Прво ваља утврдити тзв. експлоатационе резерве, затим степен економске исплативости за широку производњу, па квалитет. Проверавају се и количине, јер јачина извора не сме да има одступања ни у једном годишњем добу. Грешака не сме да буде, јер се улагања у изградњу једне модерне фабрике пијаће воде крећу од милион до неколико милиона евра. Грађани Оглађеновца су оптимисти поводом ових испитивања јер воду са овог извора пију више од 100 година и раширених руку очекују будуће инвеститоре.

     У време када је за петину човечанства питка вода највећа драгоценост, важно је, упозоравају стручњаци, домаћински се понашати према свакој капи ове животне течности. Јер, извесно је да ће највећи борба у 21. веку бити - борба за пијаћу воду.

 

 

horizontal rule


Деда и унук на киселој води


Место на ком је пронађена вода 1904.г

 
Питања и коментаре везане за овај сајт слати на info@malikorak.org.rs.                                      
Последња измена 02.04.2014

Copyright drgajic 2006.

Сва права задржана.