ЕПАРХИЈА ВАЉЕВСКА

АРХИЈЕРЕЈСКО НАМЕСНИШТВО ПОДГОРСКО

ЦРКВЕНА ОПШТИНА

ПОЧЕТНА НОВОСТИ ЦРКВЕНА ОПШТИНА СЕЛО ОГЛАЂЕНОВАЦ ТУЦИЈАДА БОЖИЋ " МАЛИ КОРАК " ФУДБАЛСКИ КЛУБ МИНЕРАЛНА ВОДА ЈАУТИНА

ДОБРО ДОШЛИ НА ЗВАНИЧНИ САЈТ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ ОГЛАЂЕНОВАЦ

 

ПРЕТХОДНА
СВЕШТЕНИЦИ

 

horizontal rule

СПЦО ОГЛАЂЕНОВАЦ

 

     Српска православна црквена општина Оглађеновац се налази у Ваљевској епархији на чијем је челу епископ ваљевски Господин Милутин. Поред села Оглађеновца ову црквену општину сачињавају и мањи делови суседних села Голе Главе, Осладића и Дружетића. Храм је посвећен Св. великомученику Георгију. Парохија броји 365 домова и има око 1000 становника што је чини најмањом у својој епархији. Ипак ово није представљало препреку, да се око цркве у Оглађеновцу, поред уобичајених верских активности, организују и подрже друге активности како културно - образовног тако и спортског карактера. Парохију тренутно служи протојереј - ставрофор Гроздан Гајић.

     Припреме за подизање храма у Оглађеновцу почеле су 1935. године а радови започели 1938. године на поклоњеној имовини Бранислава и Драгића Лазаревића такође из Оглађеновца. До градње храма село се делило на три парохије: миличанску, буковачку и каменичку. Новембра месеца 1939. године темељ су освештали Милорад Јовановић парох осладићки и Миливоје Настић парох буковачки. Новембра месеца 1940. године храм је био озидан и покривен. Након покривања у храму је извршена привремена припрема за вршење цв. богослужења а у Европи је већ започео други светски рат. Његово Преосвештенство Епископ шабачко - ваљевски Јован је освештао храм 21. октобра 1962. године. На освећењу је било присутно око 3000 верника. Храм је други пут малтерисан 1988. године када је ураћено бакарно кубе и промењен цреп. Крајем 2000. године у храму су постављене керамичке плочице и системи за подно грејање.

     Парохијски дом у Оглађеновцу рађен је по пројекту др. Божидара Петровића професора Архитектонског факултета у Београду. Темељи и подрумске просторије су израђени током 1990. и 1991. године док је дом озидан и покривен током 1994. и 1995. године након чега је у њега усељена свештеничка породица. До 2000. године дом је завршен у целини. У изградњи овог објекта чије су димензије

20x11.5 метара са 600 метара квадратних корисног простора учествовао је 58 предузећа из Ваљева, Београда, Шапца као и верни народ оглађеновачке парохије. Сам кров овог здања је површине 400 метара квадратних са 6500 комада црепа. Парохијски дом поседује црквену салу, канцеларију, кухињу, библиотеку и стан за свештеника. Дом је освештао Његово Преосвештенство Епископ шабачко - ваљевски Лаврентије на дан Св. Прокопија (21. јула) 2003. године и тим поводом рекао да овај дом јесте један од најлепших у епархији.

     Црквена општина Оглађеновац је у сарадњи са Завичајним братством Мали Корак 1999.год. основала ФК Мали корак , а 2002.год. изградила стадион у селу. То је препородило живот младих људи, не само у Оглађеновцу него и шире. ФК Мали Корак и локални стадион су сада власништво Црквене општине Оглађеновац, што представља јединствен случај у Српској православној цркви, а уједно даје једну лепу слику и пример како треба да сарађују млади људи и црква.

 

Св. Владика Николај Велимировић епископ охридски и

жички у гостима код својих земљака Александра и Драгомира Максимовића из Оглађеновца у Вокигену код Чикага, 1954 године

horizontal rule


Црква и дом у Оглађеновцу

Унутрашњост храма

 

Епископ ваљевски Господин Милутин


Протојереј-ставрофор Гроздан Гајић, парох оглађеновачки


Епископ Лаврентије на стадиону који је власништво СПЦО Оглађеновац

 
Питања и коментаре везане за овај сајт слати на info@malikorak.org.rs.                                      
Последња измена 02.04.2014

Copyright drgajic 2006.

Сва права задржана.