ЕПАРХИЈА ВАЉЕВСКА

АРХИЈЕРЕЈСКО НАМЕСНИШТВО ПОДГОРСКО

ПРАВИЛНИК

ПОЧЕТНА НОВОСТИ ЦРКВЕНА ОПШТИНА СЕЛО ОГЛАЂЕНОВАЦ ТУЦИЈАДА БОЖИЋ " МАЛИ КОРАК " ФУДБАЛСКИ КЛУБ МИНЕРАЛНА ВОДА ЈАУТИНА

ДОБРО ДОШЛИ НА ЗВАНИЧНИ САЈТ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ ОГЛАЂЕНОВАЦ

 

ПРЕТХОДНА

horizontal rule

ПРАВИЛА ТУЦИЈАДЕ У ОГЛАЂЕНОВЦУ

1. Врши се упис такмичара. Сваки учесник Туцијаде приликом уписа добија картон са својим јединственим бројем и чува га до краја такмичења.

2. Такмичарска јаја мора да буду васкршња (кувана и офарбана) и обавезно кокошија. Јаја друге живине слична кокошијим, као и кокошија јаја слична јајима друге живине немају право учешћа. У такмичењу учествује једно јаје један такмичар.

3. Пре почетка такмичења жири је дужан да изврши преглед свих такмичарских јаја и забележи их специјалним знаком тако да се не могу у току такмичења заменити.

4. Забележени знак на јајету такмичар мора показати жирију и противнику непосредно пре такмичења. Ако у току такмичења буде утврђена неправилност ударање противничког јајета са стране, оба такмичара испадају из даљег тока такмичења.

5. При такмичењу се изговарају речи Христос васкрсе Ваистину васкрсе.

6. Пре такмичења жири позива рескирџије који желе заменити јаја са противником, што постаје интересантно јер после такмичења једном учеснику следи радовање а другом кајање за учињени рескир.

7. Такмичење се врши врхом јајета, а ако се догоди да оба врха буду разбијена, оба такмичара испадају из даљег тока такмичења. А ако се догоди да у финалу буду разбијена оба врха јајета финалисти ће се такмичити шотовима за победу.

8. Упис такмичара се врши по редним бројевима од 1 па на даље, с тим што се не уписују бројеви који за последњу цифру имају 9 и 0. Такмичар чији се редни број (такмичарски број) завршава цифром 1 је у првој групи, цифром 2 у другој групи, цифром 3 у трећој и тако даље до осме групе. На овај начин такмичари су подељени на осам група и такмиче се по групама тако да се из сваке групе добије по један победник групе који је уједно и учесник четвртфинала такмичења.

9. Победник у групи се добија тако што се стварају парови на три варијанте:

а) Прва варијанта важи за 1., 4., 7. и 10. коло. По овој варијанти такмичари се двоје (стварају парове) од најмањег броја ка највећем тако што се први такмичар (са најмањим бројем у групи) такмичи са редним бројем до себе (други број по величини у групи) и тако даље. Ако је број такмичара у групи непаран последњи такмичар иде у даље такмичење без учешћа у текућем колу.

б) Друга варијанта важи за 2., 5., 8. и 11. коло. По овој варијанти такмичари се двоје редом од највећег према најмањем броју у групи, последњи и претпоследњи итд. Ако буде непаран број такмичара, такмичар са најмањим бројем у групи иде у даље такмичење без учешћа у текућем колу.

в) Трећа варијанта важи за 3., 6., 9. и 12. коло. По трећој варијанти, такмичари се двоје (стварају парове) тако што се последњи такмичар (са највећим редним бројем у групи) такмичи са првим (са најмањим бројем у групи), претпоследњи са другим редним бројем у групи итд. Ако је број такмичара у групи непаран, средњи такмичар иде у даље такмичење без учешћа у текућем колу.

На овај начин се добија из сваке групе по један победник - осам победника група, односно осам учесника четвртфинала такмичења.

10. У четвртфиналу учесници се двоје тако што се такмиче победник из I групе са победником из II, победник из III са победником из IV, победник из V са победником из VI и победник из VII са победником из VIII групе. Такмичари који изгубе у четвртфиналу освајају пето место. У полуфиналу учесници се двоје тако што се такмиче победник из I и II групе са победником из III и IV као и победник из V и VI  са победником из VII и VIII групе. На овај начин су одређена оба пара у полуфиналу. Треће место осваја такмичар који је у полуфиналу изгубио од победника Туцијаде, такмичара чије јаје је остало читаво и након финала.

11. Сви полуфиналисти се морају после такмичења прекрстити, разбити јаја о црквена врата, ољуштити их и појести пред осталим учесницима Туцијаде. Затим жири прегледа љуске јаја полуфиналиста. У случају да љуска не одговара природној љусци жири не признаје освојено место. Кад се утврди да љуска одговара природној, жири признаје полуфиналистима освојено место и званично проглашава победника Туцијаде, кога оглашава велико црквено звоно у трајању од 33.5 секунди док стоји на победничкој бини. Након овога се додељују награде.

12. Сваки учесник Туцијаде који за време трајања такмичења примети било коју неправилност везану за претходно наведена правила дужан је да то у што краћем року пријави жирију.

 

У Оглађеновцу

2010. год.                                                        

                                 Oрганизациони одбор Tуцијаде

 

horizontal rule

 
Питања и коментаре везане за овај сајт слати на info@malikorak.org.rs.                                      
Последња измена 02.04.2014

Copyright drgajic 2006.

Сва права задржана.